Bosplantsoen Autochtoon Inheems en Biologisch!

Artikel 2 van 5
€ 0,01
Overzicht

De Grote Wiede is een samenwerking gestart met de Genenbank voor autochtone bomen en struiken (staatsbosbeheer.nl)

Wij vinden het belangrijk om deze soorten laagdrempelig beschikbaar te maken. 

Je kan ze planten als solitaire boom, maar ook in een kleine achtertuin of in een haag zijn ze geschikt, als je regelmatig snoeit. 

Bij ons kan je nu terecht voor het aanschaffen van plantmateriaal waarvan je zéker weet dat het bijdraagt aan de biodiversiteit. 

Geen addertjes onder het gras, volledig gecertificeerd. ( Skal, NakT)

Omdat je ook biologisch potgrond en tuinaarde-compost kunt aanschaffen, ben je in 1 rit voorzien. 

 

De voorlopige soorten zijn: 

Malus Sylvestris; Wilde Appel 80-100 cm 

Alnus Glutinosa; Zwarte els 80-100 cm

Betula pendula; Ruwe Berk 80-100 cm

Quercus robur; Zomereik 80-100 cm

 

 

  • De Wilde Appel is een prachtige langzaam groeiende boom. Deze oer-appel stond aan de basis van alles wat we nu kennen. De opbrengst zijn kleine, maar o zo gezonde appeltjes. Wilde appels zijn vanwege hun hoge pectinegehalte uitstekend geschikt om er appelgelei van te maken. In Engeland staat die bekend als apple jelly en is geliefd als een vitamine- en mineraalrijke toevoeging aan (winterse) vleesgerechten. De kleine appels zijn ook geschikt voor de bereiding van verjus, een zuur sap dat min of meer lijkt op appelazijn. In Frankrijk stookt men van de vruchten de sterke drank Calvados.

  • De Zwarte Els is een onmisbare stikstofbinder! De inheemse elzen leven in symbiose met de bacterie Frankia alni die zorgt voor de binding van stikstof uit de lucht. Deze symbionten bevinden zich in knolletjes aan de wortels. Hierdoor kan de els leven op oorspronkelijk arme bodem, waarbij de bodem verrijkt wordt.

  • De Ruwe Berk dreigt uit ons inheemse landschap te verdwijnen, je kan genieten van de snel, recht omhoog groeiende witte stam! De ruwe berk en de zachte berk (Betula pubescens) zijn spontaan met elkaar gaan kruisen. Hierdoor zijn veel bomen hybriden en is het moeilijk om soortzuivere exemplaren te vinden.

  • De Zomereik. Heeft het zwaar in Nederland. De invasieve exoten zoals de Amerikaanse eik nemen meer en meer ruimte in. Zorg dat je deze belangrijke inheemse soort weer een kans geeft! 

----

Staatsbosbeheer, provincies en veel andere gebruikers van plantmateriaal hebben in het kader van de Green deal: weet welk plantmateriaal je koopt afgesproken om voor onderhouds- en natuurontwikkelingsprojecten zo veel mogelijk het autochtone materiaal uit de genenbank te gebruiken. Op die manier brengen we de oorspronkelijke bomen en struiken terug in de natuur en dragen we bij aan een duurzaam en gevarieerd Nederlands landschap.

Binnen de Greendeal ‘Weet welk plantmateriaal je koopt’ werken we samen met het Ministerie van Economische Zaken, het 
Centrum voor Genetisch onderzoek, de Nederlandse Raad Plantenrassen en de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK)-Tuinbouw.

© 2021 - 2024 Boerderij de Grote Wiede | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel